WYNIKI SPRAWDZIANU PO KL VI:  I MIEJSCE W GMINIE W 2015r


 Zapraszamy do oddziału przedszkolnego i klasy pierwszej!

29 marca w naszej szkole w ramach działań profilaktyczno-wychowawczych oraz edukacji przyrodniczej odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów klas 0-VIII. Zajęcia prowadziła mgr dietetyki- Pani Magdalena Kantor. Warsztaty zatytułowane „Słodkie dzieciaki” odbyły się w trzech grupach wiekowych. Na początku spotkania prowadząca opowiedziała uczniom o pracy dietetyka, problemach z jakimi spotyka się na co dzień wśród pacjentów oraz znaczeniu swojego zawodu. Z kolei dzieci chętnie podzieliły się swoją wiedzą na temat zdrowego odżywiania i stylu życia. Zajęcia łączyły w sobie część teoretyczną jak również praktykę, która skupiła się na przyrządzaniu przez dzieci zdrowych przekąsek. Podczas warsztatów pt. „Słodkie dzieciaki” pani Magda uświadomiła dzieciom jakie konsekwencje zdrowotne niesie za sobą spożywanie nadmiernych ilości cukru, w jakich produktach ten składnik występuje oraz w jakich ilościach. Dzieci mogły się o tym przekonać odważając ilość cukru zawartą w poszczególnych produktach, które zjadają na co dzień i porównać ją do normy przyjętej dla osób w ich wieku. Prowadząca zapoznała uczniów z dostępnymi, zdrowszymi zamiennika i tradycyjnego cukru jak stewia, erytrytol czy cukier trzcinowy. Uczniowie mieli możliwość spróbowania omawianych zamienników oraz suszonych owoców, które mogą być zdrową alternatywą dla słodyczy. Kolejnym etapem było wspólne wykonanie domowego zdrowego kremu czekoladowego na bazie orzechów laskowych, daktyli i kakao oraz degustacja. Choć zdania były podzielone, większość uczniów rozsmakowała się w przyrządzonej zdrowej przekąsce i przekonała do ograniczania ilości cukru w codziennej diecie.

GALERIA